dimecres, 4 d’abril del 2012

Ja podeu visitar la cabana!


Aquells que vingueu al Parc Arqueològic Mines de Gavà trobareu un nou element museogràfic: la recreació d’una cabana neolítica. Però aquesta vegada no es tracta d’una obra de museòlegs i dissenyadors, sinó que ha estat fruit de la col·laboració d’un munt d’amics i amigues que han participat en el curs dels Juliols de la UB i en diverses jornades de Diumenges al Parc.
A Gavà no s’ha conservat cap cabana de l’època en què van ser explotades les mines, ara fa 6000 anys, però les excavacions ens diuen que devien existir-hi i ens aporten informació sobre els materials amb què devien ser construïdes. Atenent-nos fidelment a aquesta informació i seguint models constructius d’altres jaciments contemporanis, hem recreat una cabana.

Per aixecar-la hem utilitzat terra barrejada amb palla i aigua, fusta de pi i bruc, a més de corda. Les excavacions a Gavà han recuperat restes vegetals nombroses i de diferents tipus, entre les quals els paleobotànics Raquel Piqué, Natàlia Alonso i Santiago Riera han identificat els cereals, el pi i el bruc. També han proporcionat fragments de fang assecat, amb empremtes vegetals, enlluïts o cremats, que segons l’arqueòloga Elena García, especialista en arquitectura prehistòrica, provenen de cases o cabanes destruïdes i constaten l’ús de la terra com a material de construcció.
A partir d’ara, els que vingueu a visitar-nos, tindreu, a més de la recreació de la mina, un nou espai on sentir-vos neolítics. Us convidem a entrar a la cabana i evocar i imaginar com vivien els miners del neolític en una cabana, un espai pensat bàsicament per descansar i refugiar-se.
I, per cert, admireu el magnífic treball realitzat pels nostres amics i amigues. A tothom, moltes gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada